Search

7 Spesis Hidupan UNIK Yang Ada Di Perak!
Vanda Hookeriana


Bunga Orkid Vanda Hookeriana ialah asal bunga kebangsaan Singapura, iaitu bunga orkid Vanda Miss Joaquim. Orkid Singapura ini telah hibridisasi dengan penggunaan spesies induk Vanda hookeriana oleh Agnes Joaquim pada tahun 1899. Orkid ini boleh dijumpai dalam kalangan pokok Hanguana Malayana yang terapung pada air di kawasan kolam perlombongan yang tidak digunakan lagi di sekitar Kota Baru, Gopeng.
Rama-rama Raja Brooke


Rajah Brooke's Birdwing (Trogonoptera brookiana) dari keluarga Papilionidae ialah rama-rama yang berwarna hitam dan hijau elektrik yang boleh dijumpai di hutan hujan Semenanjung Tanah Melayu, Borneo dan Sumatra. Rama-rama ini dinamakan oleh naturalis Alfred R. Wallace pada tahun 1855, sempena James Brooke, Raja Sarawak. Lebar sayapnya ialah dalam 15-17 cm. Rajah Brooke boleh didapati dengan banyaknya di hutan Ulu-Geruh, Gopeng.
Rafflesia


Rafflesia ialah sejenis tumbuhan parasit. Bunga ini ditemui di hutan hujan Indonesia oleh pemandu yang bekerja untuk Dr Joseph Arnold pada tahun 1818, dan dinamakan sempena Sir Thomas Stamford Raffles, pemimpin ekspedisi tersebut. Ia ditemui lebih awal oleh Louis Deschamps di Jawa antara tahun 1791 dan 1794, tetapi nota dan ilustrasinya disita oleh British pada tahun 1803. Spesies yang berasal dari Malaysia termasuk Rafflesia pricei, Rafflesia tengku-adlinii, Rafflesia keithii, dan Rafflesia arnoldii.Ikan Loma


Adakah anda tahu bahawa kita mempunyai versi Salmon yang terkenal di sini? Ikan Loma (Thynnichthys thynnoides), jenis ikan air tawar yang terdapat banyak di Sungai Perak akan bermigrasi ke Sungai Rui bertelur. Penghijrahan tahunan Loma berlaku semasa musim hujan (September hingga Disember). Tempat terbaik untuk melihat ikan adalah di Dataran Sg Rui yang terletak 13km dari bandar Gerik. Ikan ini popular sebagai pekasam.
Burung Enggang


Burung Enggang atau Hornbill berasal dari family Bucerotidae, burung hutan tropika dan subtropika. Panjangnya berukuran 2 ke 5 kaki, menjadikan mereka antara spesis burung yang terbesar. Mereka mempunyai bunyi yang kuat dan panggilan yang berbeza. Mereka terkenal dengan tabiat bersarang mereka yang lain daripada burung lain. Tahukah anda bahawa hutan Belum-Temenggor adalah satu-satunya lokasi di dunia di mana anda dapat melihat kesemua 10 jenis tanduk yang tinggal di Malaysia?
Gamat


Gamat atau timun laut ialah echinoderm dari kelas Holothuroidea. Mereka merupakan haiwan marin dengan kulit yang keras dan badan panjang yang boleh ditemui di dasar laut di seluruh dunia. Jumlah spesies gamat di seluruh dunia ialah kira-kira 1250 dengan bilangan terbesarnya di rantau Asia Pasifik. Sesetengah jenis timun laut dikatakan mempunyai sifat penyembuhan yang sangat baik. Tahukah anda bahawa kebanyakan produk gamat Perak dibuat dari gamat yang berasal dari perairan di situ?
Pokok Ipoh


Kebanyakan orang tahu bahawa nama ‘Ipoh’ berasal dari pokok Ipoh. Getah dari ini digunakan oleh Orang Asli untuk meracuni damak sumpit mereka. Dulu, pokok Ipoh boleh ditemui di mana-mana tetapi disebabkan sifatnya yang beracun, banyak pokok-pokok ini ditebang. Pada masa kini, hanya lima pokok Ipoh boleh dijumpai dalam bandar. Yang pertama berada di hadapan stesen keretapi Ipoh, yang kedua di Taman D.R. Seenivasagam dan yang selebihnya boleh ditemui di Kelab Golf Diraja Perak.

33 views
The Richworld Travel & Tours Sdn Bhd (1040443-P)(KPK/LN 7567)
Opening hours
Monday - Friday : 0900 hrs - 1800 hrs 
Saturday / Sunday/ Public Holiday - Closed​
Head Quartes

Suite 16.05, 16th Floor, Wisma Zelan, 
No.1, Jalan Tasik Permaisuri 2, 
Bandar Tun Razak, 56000 Kuala Lumpur.

Tel : +603-9174 7003 
Fax: +603-9174 7005 
Phone No: +6011 2004 8989
Visitor's Analytics

Our Terms & Conditions​

      ©2018 By Richworld Travel & Tours Sdn Bhd  Website All Rights Reserved.