Search

8 Aktiviti Rekreasi: Dari Yang Paling Relax ke Paling Extreme!Bird-watching


Dari hutan paya bakau yang berlumpur sehingga ke banjaran gunung berkabus, kepelbagaian landskap tropika di Malaysia menjadi tempat tinggal kepada beratus-ratus spesies burung. Sehingga lebih daripada 600 spesies dapat dilihat di Semenanjung dan lebih kurang 580 spesies di Borneo Malaysia, semuanya boleh dikunjungi dengan mudah di taman-taman dan hutan-hutan simpan, tidak hairanlah Malaysia telah muncul sebagai syurga bagi para pemerhati burung.
Berbasikal


Berbasikal merupakan antara aktiviti rekreasi yang paling menenangkan tetapi juga membantu dalam proses perpeluhan. Anda boleh berbasikal dengan santai sambil menghayati keindahan bunga-bungaan yang terdapat sekitar mana-mana taman. Aktiviti ini juga tidak mahal. Anda boleh membeli sebuah basikal atau sewa menggunakan apps O Bike. Murah sahaja harga sewanya! Aktiviti ini juga tidak bahaya dan sesuai untuk semua kumpulan masyarakat.
Berenang


Ramai orang di negara kita yang tidak tahu berenang. Ramai juga yang takut dan cemas apabila kepala secara tidak sengaja berada di dalam air ketika mandi di sungai, laut mahupun kolam renang. Tujuan utama belajar berenang tentu saja untuk mengelakkan lemas ketika berada dalam air. Bagi yang tidak pandai berenang juga boleh mendapat manfaat jika bersenam dalam air. Kebaikan mempelajari berenang adalah untuk survival dan juga kesihatan diri.
Berkayak


Kayak biasanya dikemudikan dengan menggunakan pendayung dua belah. Pengguna kayak atau pendayung duduk dalam kayak dengak kaki mereka kehadapan. Bahagian atas kayak ditutup dengan geladak. Pengayuh duduk dalam lubang di kokpit yang boleh ditutup dengan skirt limpahan (atau spraydeck). Ini menjadikan bahawa, sekiranya kayak terbalik, kayak tidak akan dipenuhi air, dan pendayung boleh menegakkan kayak kembali tanpa dipenuhi air.Abseiling


Abseiling boleh menjadi aktiviti yang sangat berbahaya, dan tidak boleh dicuba oleh individu yang tidak berpengalaman tanpa gear, bimbingan, dan latihan yang tepat dari pendaki yang mahir atau pendaki. Ia adalah teknik yang digunakan oleh orang-orang yang memanjat batu, memanjat ais, dan mendaki gunung untuk menuruni tebing curam atau struktur buatan manusia, seperti bangunan atau jambatan dengan cara yang selamat dan cekap.
Trekking


Hutan negara yang luas dan kawasan simpanan hidupan liar memberikan peluang kepada pencinta alam semula jadi untuk menikmati persekitaran yang subur di kawasan tropika. Bagi yang berpengalaman mungkin anda ingin mencabar dan menilai keupayaan sendiri dengan cuba menjejaki Gunung Tahan di Taman Negara, Pahang, manakala pengembara yang santai boleh mengunjungi Institut Penyelidikan Hutan Simpanan Malaysia (FRIM), yang terletak di Kepong, utara Kuala Lumpur.
Hiking


Mendaki bukit atau gunung ini semakin mendapat tempat dalam kalangan masyarakat Malaysia. Selain menjadi salah satu aktiviti beriadah, ia turut menjadi aktiviti santai bersama rakan-rakan dan keluarga pada hujung minggu atau pada cuti umum. Tidak hairan kedai pakaian sukan beserta kedai barangan pendakian semakin maju dan tumbuh bagai cendawan selepas hujan. Malahan, jumlah gunung yang banyak di Malaysia ini turut membantu industri ini.
Canyoning


Canyoning ialah mengembara di canyon menggunakan pelbagai teknik yang mungkin termasuk aktiviti luaran lain seperti berjalan, mendaki, melompat, dan berenang. Walaupun berjalan turun bukan teknikal seperti mendaki ke bawah, istilah canyoning dan canyoneering lebih sering dikaitkan dengan keturunan teknikal iaitu keperluan untuk abseil, penggunaan tali yang teknikal, pendakian teknikal, lompatan teknikal, atau berenang teknikal.

48 views
The Richworld Travel & Tours Sdn Bhd (1040443-P)(KPK/LN 7567)
Opening hours
Monday - Friday : 0900 hrs - 1800 hrs 
Saturday / Sunday/ Public Holiday - Closed​
Head Quartes

Suite 16.05, 16th Floor, Wisma Zelan, 
No.1, Jalan Tasik Permaisuri 2, 
Bandar Tun Razak, 56000 Kuala Lumpur.

Tel : +603-9174 7003 
Fax: +603-9174 7005 
Phone No: +6011 2004 8989
Visitor's Analytics

Our Terms & Conditions​

      ©2018 By Richworld Travel & Tours Sdn Bhd  Website All Rights Reserved.