Search

Ibadah Umrah

UMRAH merupakan antara ibadah yang disyariatkan Allah SWT kepada setiap hamba-Nya. Pelaksanaannya adalah manifestasi ketaatan seorang hamba dalam usaha mendekatkan diri kepada-Nya.


Ia berasal daripada perkataan Arab i’tamara yang bererti ziarah atau berkunjung. Menurut istilah syarak ia merujuk kepada perbuatan mengunjungi Baitullah (Kaabah) untuk mengerjakan ibadah umrah dengan niat dan syarat-syarat yang tertentu.Mengikut mazhab Syafie, hukum mengerjakan umrah adalah wajib dan ia hendaklah dikerjakan oleh setiap orang Islam sekali seumur hidup. Ini berdasarkan firman Allah SWT: “Dan sempurnakanlah ibadat haji dan umrah kerana Allah,” - Surah al-Baqarah:196.


Dalam ayat ini, suruhan mengerjakan haji itu disekalikan dengan suruhan mengerjakan umrah, iaitu diperintahkan mengerjakan haji dan umrah hingga sempurna. Dengan itu, suruhan mengerjakan umrah itu samalah hukumnya dengan menunaikan haji, iaitu wajib bagi setiap orang Islam.


Sementara itu dalam hadis, “Daripada Zaid bin Thabit r.a. katanya: Rasulullah SAW bersabda: “Mengerjakan haji dan umrah itu dua fardu cuma sekali sahaja dan bolehlah dikerjakan mana satu dahulu (sama ada haji ataupun umrah).”


Ibadah ini boleh dilakukan sepanjang tahun selain daripada masa seseorang itu berada dalam ihram haji sehingga dia selesai melakukan kerja-kerja haji tersebut.


Mengikut Mazhab Syafie, ibadat umrah boleh dilaksanakan pada bila-bila masa dalam kehidupan seorang Muslim. Seseorang itu tidak dikira berdosa jika menangguhkan kewajipan umrah apabila sudah cukup syarat kemampuan selama mana dia dapat melakukannya sebelum dia meninggal dunia.


Namun begitu, adalah afdal menyegerakan kewajipan umrah ini untuk melepaskan tanggungan kewajipan ini atas diri seseorang Muslim.
10 views
The Richworld Travel & Tours Sdn Bhd (1040443-P)(KPK/LN 7567)
Opening hours
Monday - Friday : 0900 hrs - 1800 hrs 
Saturday / Sunday/ Public Holiday - Closed​
Head Quartes

Suite 16.05, 16th Floor, Wisma Zelan, 
No.1, Jalan Tasik Permaisuri 2, 
Bandar Tun Razak, 56000 Kuala Lumpur.

Tel : +603-9174 7003 
Fax: +603-9174 7005 
Phone No: +6011 2004 8989
Visitor's Analytics

Our Terms & Conditions​

      ©2018 By Richworld Travel & Tours Sdn Bhd  Website All Rights Reserved.